UTAMA

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

 

Πέμπτη έως Τετάρτη

20:20 & 22:00

 

 Μια ταινία του Αλεχάντρο Λοάιζα Γκρίσι

 

 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕ

 

Στα ορεινά της Βολιβίας, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Κέτσουα έχει για χρόνια την ίδια καθημερινή ρουτίνα. Όταν μια ασυνήθιστα μακρά ξηρασία απειλεί συνολικά τον τρόπο ζωής τους, ο Βιργίνιο και η Σίσα αντιμετωπίζουν το δίλημμα να αντισταθούν ή να ηττηθούν από το πέρασμα του χρόνου. Με την άφιξη του εγγονού τους Κλέβερ, οι τρεις τους θα αντιμετωπίσουνο καθένας με τον δικό του τρόποτο περιβάλλον, την αναγκαιότητα για αλλαγή και το ίδιο το νόημα της ζωής.

OSCARS 2023ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 

SUNDANCE 2022 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: ΔΡΑΜΑ – ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

CYPRUS FILM DAYS 2022 –ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλεχάντρο Λοάιζα Γκρίσι

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Χόσε Καλκίνα, Λουίσα Κουίσπε, Καντελάρια Κουίσπε

Η Γεύση του Ολόκληρου

Κυριακή 26 Μαρτίου

Ώρα 11:30 το πρωί

 

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη, Θοδωρή Μαραγκού.

Ο Αχιλλέας μεγαλώνει σ' ένα ορεινό χωριό με τα παραμύθια της μάνας του αλλά και με τις καθυστερημένες αντιλήψεις του περιβάλλοντος του.
Το παρελθόν των γονιών του τον καθορίζει και δεν το ξέρει. Ο πατέρας του κρύβεται γιατί τον κυνηγάει η αστυνομία και αυτός το αγνοεί.
Αργότερα, βρίσκουμε τον Αχιλλέα που έχει μεγαλώσει, να είναι ανώριμος, μπερδεμένος και να μη ξέρει τι θέλει. Αλητεύει και κάνει άστατη ζωή. Μπλέκεται με γυναίκες της νύχτας, αλλά αναζητά τη γυναίκα εκείνη που θα τον συγκινήσει και θα δώσει νόημα στη ζωή του.
Οι μπαρμπάδες του, αστυνομικοί και οι δύο, τον έχουν μαζέψει από τους δρόμους και του έχουν φορέσει στολή. Ο Αχιλλέας βρίσκεται τώρα στην υπηρεσία του διοικητή που κυνηγάει τον πατέρα του. Αυτός του αναθέτει μια αποστολή: να ανακαλύψει έναν δολοφόνο ο οποίος παραμένει άγνωστος και ασύλληπτος. Στην αποστολή αυτή ο Αχιλλέας ανακαλύπτει ότι ο δολοφόνος κρύβεται στο βάθος του μυαλού του, πίσω από τις καθυστερημένες αντιλήψεις που κουβαλάει.
Για να τον βρει, πρέπει ο ίδιος να εξελιχθεί και να ωριμάσει. Έτσι έρχεται σε σύγκρουση με τον εαυτό του, αλλά και με την υπηρεσία του και τον διοικητή του, που απαιτούν αυτές τις αντιλήψεις να τις υπερασπίσει.

Είσοδος: 5 ευρώ

Σινεμά Ψ 2023

«Η Ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη»

Augustine

Κυριακή 2 Απριλίου

Ώρα 18:00

Η ταινία Augustine βασίζεται σε αληθινή ιστορία και αναφέρεται σε έναν από τους διασημότερους επιστήμονες του τέλους του 19ου αιώνα στη Γαλλία, τον θεωρούμενο και ως πατέρα της σύγχρονης Νευρολογίας, Jean-MartinCharcot (VincentLindon), πρωτοπόρου στη διερεύνηση διαφορετικών νοσημάτων από τη νόσο του Parkinson's μέχρι τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας την οποία και περιέγραψε. Ένα από τα πιο γνωστά επιτεύγματά του όμως, το οποίο παρουσιάζεται στην ταινία, ήταν η ενασχόληση με την ύπνωση και η θεραπεία γυναικών που έπασχαν από υστερία.

Όταν πρωτοβλέπουμε την Augustine (Soko), που έγινε μία από τις πιο γνωστές του ασθενείς, εργάζεται ως υπηρέτρια που καταρρέει στο πάτωμα σε μία ψευδο-επιληπτική κρίση την ώρα που σερβίρει το δείπνο σε μία αστική κατοικία. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις όχι μόνο διαταράσσουν την ήσυχη ζωή που θέλει να ζήσει αλλά την αφήνουν και παράλυτη από το ένα χέρι και με το δεξί της μάτι κλειστό σαν παγωμένο.

Μεταφέρεται στην κλινική του Charcot όπου εκείνος διαπιστώνει ότι οι σπασμοί της μπορούν να προκληθούν από την ύπνωση και έτσι της προκαλεί ύπνο και κρίση υστερίας μπροστά σε ένα κατάμεστο από συναδέλφους του ιατρούς και αξιωματούχους που δεν μένουν ασυγκίνητοι μπροστά στο νοσηρό και αισθησιακό θέαμα της Augustine.

H σύνδεση του σεξ με την αντρική εξουσία καθώς και η ερωτική πλευρά της γυναίκας ως αντικείμενο επίδειξης αποτελούν βασικά θέματα της ταινίας, όπως και η υπόκωφη ερωτική ιστορία που αναπτύσσεται ανάμεσα στο γιατρό και την ασθενή στα πλαίσια της θεραπείας της. Μια θεραπεία που θα έρθει με τυχαίο αλλά και ιδιαίτερα ψυχαναλυτικό τρόπο σηματοδοτώντας την αποδέσμευση της Augustine από τον Charcot και το νοσοκομειακό πλαίσιο.

Η έμφαση του τέλους του 19ου αιώνα στη γυναικεία σεξουαλικότητα ως κάτι ελκυστικό, μυστηριώδες, νοσηρό και ταυτόχρονα απροσπέλαστο συμπυκνώνεται σε ένα άρθρο στην εφημερίδα του λογοτέχνη GuydeMaupassant, που η γυναίκα του Charcot (ChiaraMastroianni) διαβάζει στο σύζυγό της: Είμαστε όλοι υστερικοί από τότε που ο Δρ Charcot, ο αρχιερέας της νοσοκομειακά εκκολαπτόμενης υστερίας, σπαταλά ολόκληρη περιουσία για να διατηρεί μία φυλή νευρικών γυναικών, τις οποίες μολύνει με τρέλα προκαλώντας τους δαιμονική φρενίτιδα».

Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει συντονίζουν οι:

  • Ηλίας Βλάχος, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, γραμματέας του Κλάδου Τέχνης και Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
  • Αγγελική Καρυστινού, ηθοποιός-σκηνοθέτης 

 

Augustine, Γαλλία, 2012, 107’

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Alice Winocour

Πρωταγωνιστούν: Vincent Lindon, Soko

Εισιτήριο 7 ευρώ

 

Links

https://psych.gr/

https://www.viva.gr/tickets/cinema/augustine/

Στο Σκοτάδι 

του Dušan Milić

 

Από 8 Δεκεμβρίου στους Κινηματογράφους

από τη Filmcenter Trianon

 

 

Η Milica ζει με τη μητέρα της Vukica και τον παππού της Milutin σε μια αγροτική κατοικία περιτριγυρισμένη από ένα πυκνό δάσος, στην ορεινή ενδοχώρα του Κοσόβου. Όταν πέφτει η νύχτα, η οικογένεια οχυρώνεται μέσα στο σπίτι, τρομοκρατημένη από την ψυχολογική απειλή που έρχεται από το δάσος. Αυτός ο φόβος  πως το σπίτι τους πολιορκείται είναι επακόλουθο του πρόσφατου πολέμου, ή μήπως πρόκειται απλά για αποκύημα της φαντασίας τους, όπως προσπαθούν να τους πείσουν οι αξιωματούχοι της ιταλικής υπηρεσίας KFOR; Δεν υπάρχει καμία χειροπιαστή απόδειξη πως κάτι κακό συμβαίνει, κι όμως κάθε φορά που πέφτει το σκοτάδι, ο φόβος τους μεγαλώνει…

 

Βιογραφία Σκηνοθέτη: Dušan Milić γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας. Αποφοίτησε από το τμήμα Σκηνοθεσίας για τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση, του University of Dramatic Arts. Οι προηγούμενες δύο ταινίες του JAGODA IN SUPERMARKET (παραγωγής Emir Kusturica) και GUCHA! (παραγωγής Karl Baumgartner) προβλήθηκαν στο επίσημο πρόγραμμα του Panorama Program στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η Τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του TRAVELATOR έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, στο διαγωνιστικό πρόγραμμα και κέρδισε το βραβείο Innovation. Άνθρωποι της Πράξης

Μια ταινία του Πάουλ Νεγκοέσκου

 

 Από 1 Δεκεμβρίου στους Κινηματογράφους

από τη Filmcenter Trianon

 

Ο Ιλίε, αστυνομικός σε μια επαρχιακή κωμόπολη, θέλει να ζήσει μια ταπεινή πλην άνετη ζωή, όμως καταλήγει να κάνει τις λάθος επιλογές. Ως μοναχικός μεσήλικας, αισθάνεται πλέον την ανάγκη να νιώσει πως ανήκει κάπου – να αποκτήσει ένα περιβόλι ή ακόμα κι ένα σπίτι. Παρότι στη μικρή πόλη συμβαίνουν ύποπτα πράγματα, ο Ιλίε επιλέγει να δει αυτά που τον συμφέρουν. Η στιγμή που εμπλέκεται στα κοινά του τόπου σηματοδοτεί την αρχή της προσωπικής του κατάρρευσης. Δίχως να μπορεί να βρει άλλη λύση, προσπαθεί να γίνει αυτό που ποτέ δεν κατάφερε: ένας τιμωρός που συλλαμβάνει κάθε ένοχο. Μια διερεύνηση των θεμελίων της τοξικής αρρενωπότητας, όπως και της αδυναμίας (ή της απροθυμίας) ενός ανθρώπου να ανταποκριθεί στα παραδοσιακά κοινωνικά πρότυπα· μια ταινία που διακρίνεται από ένα λεπταίσθητο, ειρωνικό βλέμμα και παρουσιάζει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του σύγχρονου ρουμανικού σινεμά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας..

Επικοινωνια

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Social Media

Ακολουθήστε μας στα social media