Πότνια Θηρών

“ΠΟΤΝΙΑ ΘΗΡΩΝ”

ή Αναζητώντας τον χαμένο οικείο εαυτό μας.

Μαριέττα Καραμαρία: Εγκατάσταση με φωτογραφία και εικαστικό κόσμημα στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν .

Εγκαίνια 1 Δεκεμβρίου, 20:00

1 - 31 Δεκεμβρίου

Μαριέττα Καραμαρία, πρόκειται για την τρίτη σε σειρά καλλιτέχνιδα  του προγράμματος ArtistinResidenceπου φιλοξενείται στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν.

 Anemone Fb 

 

Ένας από τους στόχους της εθνολογίας και των εθνογραφικών συλλογών που συγκέντρωσαν κι επιμελήθηκαν οι ερευνητές των αποικιοκρατικών δυνάμεων ήταν - πέραν της καταγραφής των προϊόντων και της κουλτούρας των υποτελών, ξένων λαών - να διαπιστώσει, πιστοποιήσει και περιχαρακώσει τη διακριτή διαφορά μεταξύ του „Οικείου“ και του „’Αλλου“.

Anemone 03 small

Στη βιτρίνα του φουαγιέ του ιστορικού και διατηρητέου κινηματογράφου Τριανόν της οδού Πατησίων, η νεαρή designer Μαριέττα Καραμαρία σκηνοθετεί με υλικά τις εξαιρετικές φωτογραφίες του Παναγιώτη Σκουλούκα και τα κοσμήματα της από οργανικά υλικά, μία ψεύτικη εθνογραφική έκθεση με θέμα την ίδια ως „Αλλη“, ως „Αγρια“, ως „Ξένη“.

Pegasus fb

Το παιχνίδι αυτό έχει τεράστια σημασία σε μία εποχή όπου ο ρατσιστικός και ο φασίζων λόγος γιγαντώνεται παγκοσμίως, ενώ το κατεξοχήν οικείο περιβάλλον: η φύση - ως terra incognita, τόπος αναψυχής, αλλά και πνευματικής ανάτασης — βεβηλώνεται βάναυσα με γνώμονα τη βραχυπρόθεσμη εκμετάλλευση της. Η Καραμαρία καλεί με το έργο της τον θεατή να αναλογιστεί πόσο ξένος ή αποξενωμένος μπορεί να βρεθεί ο ίδιος μία ημέρα μέσα σε ό,τι πίστευε "οικείο περιβάλλον".

 Η σκηνοθεσία του εαυτού ως καλλιτεχνική μουλτι-περσόνα δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο στην τέχνη. Από τις πειραματικές ταινίες του Άντυ Γουώρχολ έως τα self portraits της Σίντυ Σέρμαν, πολλοί εικαστικοί του 20ου αιώνα επιχείρησαν τη μετατροπή της προσωπικότητας τους σε εικαστικό πειραματόζωο.

Το νέο που κομίζει η δουλειά της Καραμαρία είναι η ανεπιτήδευτη αθωότητα και το διακριτικό χιούμορ, με τα οποία προβάλλει τον εαυτό της σε ένα μέλλον που γεννιέται μέσα από τα συντρίμια μίας μεγάλης καταστροφής.

Τα οργανικά κοσμήματα και οι φωτογραφίες της Μαριέττα Καραμαρία παρουσιάστηκαν στη Διεθνή έκθεση Sieraad International Jewelelry Art Fair του Άμστερνταμ τον Νοέμβριο 2016 με μεγάλη επιτυχία. Η Καραμαρία έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Σχεδιασμού Αντικειμένων στο ΤΕΙ της Αθήνας. Εργάζεται ως σχεδιάστρια σε κατασκευαστική εταιρεία στη Ρόδο από όπου κατάγεται, ενώ ολοκλήρωσε πρόσφατα τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο.

Τη σειρά μηνιαίων εκθέσεων υπό τον τίτλο «Τέχνη στο Cine Τριανόν» ή «ArtistinResidence» επιμελείται η ομάδα ZLR Betriebsimperium Hamburg (Christoph Ziegler + Loukia Richards).

 Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη  1 Δεκεμβρίου στις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 82 15 469

e-mail: myths2015[at]zoho[dot]com

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

www.trianon.gr

www.mariettakaramaria.com

www.zlr-betriebsimperium.tk

www.myths2015.de

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας..

Επικοινωνια

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Social Media

Ακολουθήστε μας στα social media