The End of the World

The End of the World

Προβολή της βωβής Δανέζικης ταινίας, με ζωντανή πρωτότυπη μουσική επένδυση από τους

inSTUMmental

 

Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ώρα: 21.30

 

Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ

Γενική είσοδος 8€

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η αίθουσα είναι γεμάτη, ο πιανίστας κάτω από την οθόνη ζεσταίνει τα δάχτυλά του. Επί 77 λεπτά πρέπει να συνοδεύει ακατάπαυστα την προβολή της ταινίας με τίτλο ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Βρισκόμαστε στο 1916, στα μέσα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, ενός πολέμου των πλούσιων κρατών που ήθελαν να επεκτείνουν τα εδάφη τους. Οι τράπεζες συμβάλλουν τα μέγιστα με συμβούλους στυγνούς οι οποίοι με δόλιους τρόπους πείθουν τα πλήθη, εκμεταλλευόμενοι ακόμα και τα φυσικά φαινόμενα.

Στα 1910 ο κομήτης του Χάλευ είχε περάσει πολύ κοντά από τη γη, εγγράφοντας το αποτύπωμά του στον ουράνιο θόλο. Διάφορα άρθρα στον τύπο της εποχής, προσπάθησαν να δώσουν εξηγήσεις για το φαινόμενο παρομοιάζοντάς το ακόμα και με το άστρο της Βηθλεέμ, η την φλεγόμενη σπάθη, την τιμωρία του Θεού για τη ματαιοδοξία του κόσμου. Οι περιπλανώμενοι ιεροκήρυκες περιφέρονταν μεταφέροντας την ελπίδα.

Πάνω στην ελπίδα αυτή είναι βασισμένο και το σενάριο του Otto Rung που με τη σκηνοθετική ματιά του August Blom βγαίνει στις αίθουσες σαν ταινία με τίτλο «Verdens Undergang» στη δανική γλώσσα, «Τhe end of the world» ή και «Flamming Sword»  στην αγγλική και στην ελληνική «Το τέλος του κόσμου».

Υπαρξιακοί και θρησκευτικοί συμβολισμοί προβάλλουν με τα λόγια που διαβάζουμε στους μεσότιτλους (περνάνε και ελληνικοί υπότιτλοι) μα αυτό που κυριαρχεί στη στάση των ανθρώπων, ακόμα και την ύστατη στιγμή της επερχόμενης καταστροφής, είναι η ματαιοδοξία.

Ο πλούσιος ιδιοκτήτης επαρχιακού ορυχείου, που έχει την πλεκτάνη σα δεύτερη φύση του, φέρνει τα πάνω κάτω στο χρηματιστήριο (make a killing on the stock market) εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του και παραπλανώντας τους αφελείς. Επιλέγει τους οπαδούς του, καταφεύγει στην κρύπτη του και πριν τη φιέστα για τον εξορκισμό του κακού, τους υπόσχεται τη διακυβέρνηση του Νέου κόσμου, αυτού που θα μείνει μετά την καταστροφή.

Ο Δανός σκηνοθέτης, που την χρυσή περίοδο (1910-1920) του δανικού βωβού κινηματογράφου σκηνοθέτησε 78 ταινίες, μεταφέρει στην οθόνη τις συναισθηματικές συγκρούσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, χρησιμοποιώντας γενικά στατικό παίξιμο, με παράλληλες δράσεις και εφέ για την αποτύπωση της καταστροφής με βροχή από σπινθήρες και προπετάσματα καπνού, πάνω σε μια πόλη μινιατούρα και ένα περιβάλλον  υπερχείλισης των υδάτων, εφέ που είναι αρκετά αποτελεσματικά για τα μέσα της εποχής.

Εκατό χρόνια μετά κι ενώ έχουν κυκλοφορήσει πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας με θέμα το τέλος του κόσμου, με απίθανα σκηνοθετικά και ηχητικά εφέ προσπαθούμε σαν ομάδα να δώσουμε επί σκηνής ένα ηχητικό υπόστρωμα που συνάδει με τον θεατή και δίνει φωνή στους θεατρινισμούς των ηθοποιών του βωβού κινηματογράφου.

Τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις υπογράφουν ο Νίκος Παναγιωτάκης (ηλ. κιθάρα και εφέ) και ο Φίλιππος Λαμπαδάριος (ηλ. κοντραμπάσο), ενώ τα ηχητικά εφέ ο Δημήτρης Καραγεώργος (liveelectronics).

Καλή διασκέδαση

inSTUMmental

Ο μουσικό σχήμα inSTUMmental  δημιουργήθηκε το Μάιο του έτους 2016 με αφορμή τη μουσική κάλυψη της δανέζικης βωβής ταινίας  με τίτλο « το τέλος του κόσμου» του έτους 1916. Μπαίνοντας στον κόσμο του βωβών (STUM) ταινιών άρχισαν να  δίνουν στους ηθοποιούς μια μελωδική  φωνή, εναλλασσόμενη  με αυτοσχεδιαστική έξαρση στις στιγμές που η γλώσσα του σώματος των ηθοποιών το απαιτούσε. Έτσι το μουσικό  σχήμα inSΤUMmental έχει αποκτήσει ένα δικό του ήχο βγαλμένο από γραπτές και  διαισθητικές οδούς, επεξεργασμένο ηλεκτρονικά και αποτυπωμένο σε σύγχρονη σημειογραφία. Ο βασικός κορμός του σχήματος είναι

Καραγεώργος Δημήτρης (djkar) live electronics

Λαμπαδάριος Φίλιππος (I.M.P) electric double bass

Παναγιωτάκης Νίκος (PaNik Project) electric guitar, effect

Δημήτρης Καραγεώργος

Ο Δημήτρης Καραγεώργος γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το1960. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τους Στ. Βασιλειάδη,Α. Αμαραντίδη και Χάρη Ξανθουδάκη, και πιάνο με τη Ν.Νικολάεβνα. Επίσης τελείωσε το τμήμα Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του Ωδείου Athenaeum με τους καθηγητές: Στ. Βασιλειάδη, Χάρη Ξανθουδάκη και Δημήτρη Καμαρωτό. Πηρέ μαθήματα σύνθεσης από τον Ιάννη Ξενάκη και τον Θεόδωρο Αντωνίου. Συνεργάζεται από το 1986 με το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (Κ.ΣΥ.Μ.Ε.) του Ι. Ξενάκη. Εργάστηκε στην Κρατική Τηλεόραση ΕΤ2, & ΝΕΤ, και έγραψε μουσική για το Θέατρο. Έχει λάβει μέρος στη Biennale της Θεσσαλονίκης 1986 (με την ομάδα Τεχνογενές), και της Βαρκελώνης 1987 (με την Ομάδα Εδάφους’ του Δημήτρη Παπαϊωάννου). Έχει ασχοληθεί με την παράγωγη δίσκων και με την καταγραφή και έρευνα της παραδοσιακής μουσικής. Γράφει ηλεκτροακουστική μουσική και έργα για μεικτά μέσα, στα οποία συχνά παίζει ο ίδιος. Είναι μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Mουσικής (E.Σ.Σ.H.M.) και της Ελληνικής Εταιρίας Ακουστικής Οικολογίας (ΕΕΑΟ)

Φίλιππος Λαμπαδάριος

Ο Φίλιππος Λαμπαδάριος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959. Ξεκίνησε μαθήματα κοντραμπάσου στο Κρατικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος και συνέχισε στο Wichita State University, Kansas, U.S.A. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική και τα παιδαγωγικά στην Ελλάδα και τη Δανία στην οποία συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια μουσικοθεραπείας και να ειδικεύεται στον τομέα του θεραπευτικού αυτοσχεδιασμού (ΙΜΡ). Ιδρυτικό μέλος καλλιτεχνικών συλλόγων, μετάφραση βιβλίων, διοργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Έχει συνεργαστεί με εικαστικούς, χορευτές και ηθοποιούς (multimedia) Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και έχει επενδύσει με πρωτότυπη μουσική ταινίες του βωβού κινηματογράφου.

Νίκος Παναγιωτάκης

Γεννήθηκε το 1963. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική μελετώντας κλασική κιθάρα. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Κώστα Κλάββα και σύνθεση με καθηγητή τον Θόδωρο Αντωνίου.

Το καλοκαίρι του 1995 παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων με καθηγητή τον M. Merlet με θέμα: ‘’ανώτερα θεωρητικά, ανάλυση, φούγκα από το Μπαχ στον 20ο αιώνα, μουσική δωματίου, ορχηστρική μουσική του 20ου αιώνα, σύγχρονη σύνθεση κι ενορχήστρωση’’. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης παιδικής χορωδίας με το Ν. Ευθυμιάδη και το 2001 master class διεύθυνσης χορωδίας με τον Peter Erdei (kodaly Institute).

Από το 1983 εμφανίζεται ως κιθαρίστας με διάφορα, jazz κυρίως, μουσικά σχήματα, ενώ έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο μουσικής Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Από το 1992, οπότε και ξεκίνησε τις σπουδές του στη σύνθεση, η δραστηριότητά του ως κιθαρίστα έχει σταδιακά περιοριστεί, ενώ εντείνεται η δραστηριότητά του στη σύνθεση. Οι πρώτες του συνθέσεις, κυρίως για θεατρικές παραστάσεις, έχουν εμφανιστεί ήδη από το 1988. Από το 1993 οι συνθέσεις του αλλάζουν μορφή μιας και με την καθοδήγηση του Θόδωρου Αντωνίου ξεκινά τις δημιουργικές του αναζητήσεις στον ήχο και τα μουσικά ρεύματα του 20ου αι. Έκτοτε έχει γράψει πολλά έργα για σόλο όργανα, για μικρά σύνολα, σύνολα μουσικής δωματίου, έργα για ορχήστρα, κονσέρτα για βιολοντσέλο, πιάνο κ.ά. Το σεστέτο του με τίτλο ‘’Βυθός’’ παρουσιάστηκε το 1998 στα εργαστήρια νέων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στα πλαίσια του πανελλήνιου διαγωνισμού σύνθεσης στη μνήμη του Γ.Α. Παπαϊωάνου 1999 το κουαρτέτο εγχόρδων Νο 1 πήρε το 3ο βραβείο και παρουσιάστηκε στο Goethe Institute Athens από το Ελληνικό συγκρότημα σύγχρονης μουσικής της Ένωσης Ελλήνων μουσουργών. Τέλος το έργο ‘’Περιστροφές 1 και 2’’ για ορχηστικό σύνολο διακρίθηκε στο 17th Alea III International composition competition 1999 και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 1999 στο Tsai Performance center στη Βοστώνη υπό τη διεύθυνση του Θ. Αντωνίου. Διάφορα άλλα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε συναυλίες ή έχουν ηχογραφηθεί.

Η σχέση του με τον εκπαιδευτικό χώρο είναι στενή μιας και διδάσκει ήδη από το 1986, ξεκινώντας ως καθηγητής μοντέρνας κιθάρας. Από το 1991 διδάσκει ανώτερα θεωρητικά. Διδάσκει επίσης jazz και αυτοσχεδιασμό.

Έχει συνεργαστεί με διάφορους εκπαιδευτικούς χώρους. Από το 1996 έως το 2009 συνεργάστηκε με το ‘’Κεντρικό ωδείο’’. Από το 1997 συνεργάζεται με το ‘’Ωδείο Αναγέννηση’’, ενώ από το 2002 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο ‘’Ωδείο Μουσικής πράξης’’. Από τον Ιανουάριο του 2000 έως το καλοκαίρι του 2006 είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση στο μουσικό τμήμα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου. Στα πλαίσια της γενικότερης καλλιτεχνικής του ευθύνης ήταν η Μικτή τετράφωνη Χορωδία, το Φωνητικό σύνολο δωματίου η Ορχήστρα Πνευστών, σύνολα μουσικής δωματίου, καθώς και το πρόγραμμα σπουδών των μαθητών και των καθηγητών που δραστηριοποιούνται στο μουσικό τμήμα. Επίσης η καλλιτεχνική ευθύνη διαφόρων εκδηλώσεων, συναυλιών κλπ που διοργανώνει το μουσικό τμήμα την συγκεκριμένη περίοδο.

Από το 2005 έως το καλοκαίρι του 2012 συνεργάστηκε με το Univercity of West London L.C.M.(London College of Music) και το R.G.T. (Registry of Guitar Tutors) ως εκπαιδευτικός αντιπρόσωπος του εξεταστικού συστήματος των παραπάνω ιδρυμάτων της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 δημιούργησε την ιδέα "music is..."
Από το 2004 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

Fb event https://www.facebook.com/events/1921796858040107/

Fb Page: https://www.facebook.com/instummental/

Media

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας..

Επικοινωνια

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Social Media

Ακολουθήστε μας στα social media