Camera Documento

Camera Documento

Κινηματογραφώντας την ιστορία

Από τις 20 Απριλίου στον κινηματογράφο Τριανόν

Η Filmcenter Τριανόν σε συνεργασία με τον Θάνο Λαμπρόπουλο παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Camera Documento», με τις προβολές τεσσάρων ντοκιμαντέρ που τεκμηριώνουν γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία. Το πολυβραβευμένο «Θα πέσει η νύχτα/ Night will fall» του Αντρέ Σίνγκερ, μια  συγκλονιστική εμπειρίαμε φόντο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το «Άμος Οζ» ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερα προσωπικό πορτρέτο του ισραηλινού εικονοκλάστη και διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, καθώς και τα δύο υποψήφια για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάϊμερ «Η όψη της σιωπής/ Look of silence» και «Η πράξη του φόνου/ The act of killing» για την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ινδονησίας, το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1965. Τις προβολές πλαισιώνουν συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή κριτικών και θεωρητικών του κινηματογράφου, ακαδημαϊκών και συγγραφέων.

Ημερομηνίες εξόδου ντοκιμαντέρ

 

Πέμπτη 20 Απριλίου

Θα πέσει η νύχτα / Night will fall

Σκηνοθεσία: Αντρέ Σίνγκερ

 

 

Δευτέρα 24 Απριλίου μία μοναδική αποκλειστική προβολή

Άμος Οζ / Amos Oz

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

 

Παρασκευή 28 Απριλίου 

The look of silence/Η όψη της σιωπής

Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ

 

Από αρχές Μαΐου

The act of killing/Η πράξη του φόνου

Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ, Κριστίν Σιν

 

Συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας στον κινηματογράφο Τριανόν

Παρασκευή 21 Απριλίου

Με αφορμή την έξοδο του ντοκιμαντέρ «Θα πέσει η νύχτα», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τη συμμετοχή κριτικών κινηματογράφου, ιστορικών και πολιτικών.

  • Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου
  • Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας/ εκδότης
  • Ιφιγένεια Καλαντζή, κριτικός/ θωρητικός κινηματογράφου
  • Θάνος Λαμπρόπουλος, παραγωγός/ εκδότης

 

Δευτέρα 24 Απριλίου

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Άμος Οζ», θα ακολουθήσει συζήτηση για τον διεθνούς φήμης συγγραφέα με τη συμμετοχή συγγραφέων, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών.

  • Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφος
  • Γιώργος Μπράμος, κριτικός κινηματογράφου
  • Πάνος Κυπαρίσσης, ποιητής
  • Γιώργος Μαρκόπουλος, ποιητής

 

 

Παρασκευή 28 Απριλίου

Με αφορμή την έξοδο της ταινίας «Η όψη της σιωπής», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με ένα πάνελ από κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου και ακαδημαϊκούς. 

Θα ανακοινωθούν σύντομα οι συμμετέχοντες.

 

 

***

Αναλυτικά οι ταινίες

Θα πέσει η νύχτα / Night will fall

Σκηνοθεσία: Αντρέ Σίνγκερ

Αγγλία/ΗΠΑ/Ισραήλ/Δανία, 75'

 

Night will fall Smiling

 

Σύνοψη

Βασισμένο στο μοναδικό ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Τεκμηριωμένη έρευνα για τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» που γυρίστηκε το 1945,το «Θα πέσει η νύχτα» αποτελεί μια συγκλονιστική εμπειρίαμε φόντο ταστρατόπεδα συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από τη χρήση εξαιρετικού αρχειακού υλικού και μαρτυριών από τους επιζώντες, αλλά και τους απελευθερωτές, η ταινία μιλάει για τις απόπειρες τεκμηρίωσης των σχεδόν απίστευτων σκηνών με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι Σύμμαχοι κατά την απελευθέρωση. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει πώς μία ομάδα από κορυφαίους σκηνοθέτες, ανάμεσά τους οΆλφρεντ Χίτσκοκ, ο Σίντνεϊ Μπέρνσταϊν και ο Ρίτσαρντ Κρόσμαν,ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν μια ταινία που θα παρείχε αδιάψευστα στοιχεία για όσα ανακάλυψαν οι Σύμμαχοι.Το ρόλο της αφηγήτριας έχει η διάσημη ηθοποιός Έλενα Μπόναμ Κάρτερ. 

 

 

Άμος Οζ / Amos Oz

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Παραγωγή: ΕΡΤ

Συμπαραγωγή: Θάνος Λαμπρόπουλος – Περίπλους

Ελλάδα, 2005, 52'

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Οι κεραίες της εποχής μας - Δέκα διάσημοι συγγραφείς μας ανοίγουν την πόρτα τους» για την ΕΤ-1.

amos oz 01

 

Σύνοψη

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος δημιούργησε ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερα προσωπικό πορτρέτο του ισραηλινού εικονοκλάστη και διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα Άμος Οζ, που προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης το 2009. Γυρισμένο στην πόλη Αράντ, την Ιερουσαλήμ και τη Θεσσαλονίκη, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα ίχνη του Άμος Οζ: από την παιδική του ηλικία, την εφηβεία του στο κιμπούτς, όπου γνώρισε τη σύζυγό του, τον μοναδικό εκδότη των έργων του έως τις οικογενειακές του τραγωδίες, όπως την αυτοκτονία της μητέρας του. Αυτό το σπαρακτικό ντοκιμαντέρ επιτρέπει στον θεατή να μπει στον κόσμο ενός από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. 

 

 

 

The look of silence/Η όψη της σιωπής

 

Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ

Δανία-Ινδονησία-Νορβηγία-Φινλανδία-Μεγ. Βρετανία, 2014, 98’

 

TheLookofSilence low res

 

Σύνοψη

Μέσα από την κινηματογραφική δουλειά του Τζόσουα Οπενχάιμερ με θέμα τους αυτουργούς της γενοκτονίας στην Ινδονησία, μια οικογένεια που επέζησε ανακαλύπτει πώς δολοφονήθηκε ο γιος τους και την ταυτότητα των ανδρών που τον δολοφόνησαν. Ο νεότερος αδελφός είναι αποφασισμένος να διαλύσει το ξόρκι της σιωπής και του φόβου, κάτω από το οποίο βρίσκονται οι επιζήσαντες, κι έτσι αντιπαρατίθεται με τους άνδρες που είναι υπεύθυνοι για το φόνο του αδελφού του – κάτι αδιανόητο για μια χώρα στην οποία οι δολοφόνοι παραμένουν στην εξουσία.

 

The act of killing/Η πράξη του φόνου

Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ, Κριστίν Σιν

Δανία/Νορβηγία/Βρετανία, 2012, 116’

 

TheActofKilling pinkfish low res

 

Σύνοψη

«Η πράξη του φόνου» των Τζόσουα Οπενχάιμερ, Κριστίν Σιν και ανώνυμου σκηνοθέτη είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας. «H πράξη του φόνου» έχει προκαλέσει θόρυβο στους κύκλους της διεθνούς βιομηχανίας ντοκιμαντέρ, έχοντας ως πρωταγωνιστές  πρώην εκτελεστές που έδρασαν στην Ινδονησία στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν η κυβέρνηση της χώρας ανατράπηκε με πραξικόπημα. Στο ντοκιμαντέρ αναπαριστούν με τη μορφή ταινίας και θεατρικού έργου τους φόνους που διέπραξαν.

 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας..

Επικοινωνια

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Social Media

Ακολουθήστε μας στα social media