Καρεκλοκένταυρος

ChristophZiegler:

«ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΣ. Betweenthechairs

 

Φωτογραφία, περφόρμανς, βίντεο στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν

 

12 - 21 Μαΐου 2017

 

Η κλειστοφοβία που ένιωσε ο Γερμανός γλύπτης και περφόρμερ Κρίστοφ Τσίγκλερ (Christoph Ziegler) επιστρέφοντας στους αυστηρά καθορισμένους ρυθμούς της πατρικής εστίας - μετά από πολύχρονη απουσία - τον οδήγησε στη σύλληψη του Μέμπλινγκ (Moebling). Πρόκειται για μία μίξη σκιαμαχίας τύπου Τάι Τσι με περφόρμανς, ένα εφήμερο γλυπτό φτιαγμένο με υλικά το ανθρώπινο σώμα, έπιπλα κι αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

 

Μέσω του Μέμπλινγκ, ο Τσίγκλερ εξερευνά τη σχέση του ανθρώπου με ό,τι απαρτίζει τον μικρόκοσμό του, το σπίτι του δηλαδή. Είναι το μοναδικό καταφύγιο, εντός του οποίου μπορεί ακόμα να αρθρώσει και να βιώσει φαντασιώσεις θριάμβου και μεγαλείου, εκεί όπου η ψυχαναγκαστική αισιοδοξία και το αέναο βούρλισμα επιτυχίας και προόδου της σύγχρονης Δύσης, προσκρούει στις τελετουργικές κινήσεις του Τσίγκλερ που γελοιοποιεί κι εκμηδενίζει τον αξιακό της κώδικα.

 

 

Ο εικαστικός σχολιάζει με καυστικό τρόπο όψεις της σύγχρονης Γερμανία, όπως το κίνημα της συνεχούς αυτοβελτίωσης και της νεοπαγανιστικής δεισιδαιμονίας, αλλά και την απαίτηση της σύγχρονης πολιτικής εξουσίας για συνεχή ελαστικοποίηση του βίου ως πανάκεια της συνεχιζόμενης οικονομικής αρρυθμίας.

 

Η εμπειρία του Τσίγκλερ στην χρεωκοπημένη και κατεστραμμένη Ελλάδα αντανακλάται στην ανίχνευση στοιχείων πηγαίας αντίστασης στην παραίτηση όπως εκδηλώνονται με γλαφυρότητα σε νεολογισμούς, για παράδειγμα στη λέξη Καρεκλοκένταυρος. Την ερμηνεύει ως τον άνθρωπο που ακροβατικά - σχεδόν - υπερασπίζεται την τελευταία σπιθαμή του δικαιώματος να παραμένει κριτικός κι ελεύθερος - εις πείσμα όλων.

 

Η λέξη Μέμπλινγκ προέρχεται από το μέμπελ, γερμανιστί το έπιπλο και την αγγλική κατάληξη -ινγκ που δηλώνει παρόν, δράση κι ενέργεια κι αποτελεί δεύτερο συστατικό πολλών αθλητικών κινημάτων ή δράσεων εναλλακτικού τρόπου ζωής, όπως το τζόγκινγκ, το κράφτινγκ, το σόουλινγκ κλπ.

 

Ο Τσίγκλερ είναι o τέταρτος εικαστικός που φιλοξενείται από τη αρχή του χρόνου ως «ArtistInResidence» στον ιστορικό κινηματογράφο της Πατησίων Τριανόν. Το διατηρητέο κινηματοθέατρο, αίθουσα συναυλιών και χώρος διαλέξεων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αμερικανού εικαστικού RickLowe προς φορείς και κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στο εν εξελίξει έργο του «VictoriaSquareProject» για τη documenta 14. Τις εκθέσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών επιμελείται άλλωστε ο Τσίγκλερ από κοινού με τη Λουκία Ρίτσαρντς υπό το ψευδώνυμο ZLRBetriebsimperiumHamburg.

 

Who is who

Ο Τσίγκλερ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου και τη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας. Ήταν υπότροφος του γερμανικού κρατικού ιδρύματος SchlossPlüschow, του προγράμματος φιλοξενίας εικαστικών της ACCGalerie και της πόλης της Βαϊμάρης, καθώς και του κρατικού ιδρύματος υποτροφιών StiftungKünstlerdorfSchöppingen. Γνωστός για τις εγκαταστάσεις του στο δημόσιο χώρο στην Γερμανία, ο Τσίγκλερ εργάζεται επίσης με μέσα την φωτογραφία, το collage και την περφόρμανς, ενώ επιμελείται εκθέσεις τέχνης στην Ολλανδία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Ζει κι εργάζεται μεταξύ Αμβούργου και Αθήνας.

 

Πληροφορίες έκθεσης

Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Μαΐου στις 19:00

Διάρκεια: Έως τις 21 Μαΐου, καθημερινά από 19:00 – 22:00

 

Επικοινωνία

Τ: 210 82 15 469

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                         

Σύνδεσμοι:

www.christophziegler.com

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας..

Επικοινωνια

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Social Media

Ακολουθήστε μας στα social media