Naturally Together

Μαρία Οικονόμου – Έλενα Προβατά:

«Naturally Together»

(Επ)ενδύοντας στη συλλογικότητα: εγκατάσταση, χαρακτικά, συμμετοχική τέχνη

στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν.

 

 

31 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2017

 

Τη σημασία της συλλογικότητας για την ατομική και κοινωνική επιβίωση υπογραμμίζουν με την έκθεσή τους «Naturally Together» - παιχνίδι, χάρτινα κι υφασμάτινα ενδύματα, αφήγηση και χαρακτικά (απο)τυπώματα - οι εικαστικοί Μαρία Οικονόμου και Έλενα Προβατά. Η έκθεση φιλοξενείται στο φουαγιέ του ιστορικού κινηματογράφου της Πατησίων Τριανόν στο πλαίσιο του προγράμματος «Artist In Residence».

 

Η Μαρία Οικονόμου δημιουργεί ένα μικρής εμβέλειας βεστιάριο από χειροποίητα ρούχα με χαρακτικά τυπώματα και προσκαλεί τους επισκέπτες «να βγουν από τα ρούχα τους», να φορέσουν τα κοστούμια της, να αφηγηθούν την ιστορία τους, να τολμήσουν να σατυρίσουν τον εαυτό τους και την εποχή τους. Τους προτείνει λοιπόν να δημιουργήσουν μία σύντομη, σατυρική «θεατρική πλοκή», ώστε κατά αυτόν τον τρόπο να αναβιώσει τη συνήθεια της ανταλλαγής ιστοριών κι εμπειριών, μία κοινωνική πρακτική που ενδυνάμωνε τον κόσμο σε εποχές δύσκολες και όχι και τόσο μακρινές.

 

 

Η Έλενα Προβατά αντιλαμβάνεται τα χαρακτικά της ως προσωπικά ημερολόγια και μεταφέρει – αντεστραμμένα - τα βιώματά της στην πλάκα, το λίθο ή το λινόλεουμ, μετατρέποντας τις εμπειρίες της σε αυθυπόστατες μορφές. Έχοντας μεγαλώσει εκτός πόλης, μέσα στην οργιαστική φύση, η Προβατά αποτυπώνει στο χαρτί ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα πλάσματα, αναφορές σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν μαγικές δοξασίες, η φαντασία και οι μύθοι. Η Προβατά συνδέει με αυτόν τον τρόπο το αταβιστικό φορτίο του μέλους με την αστείρευτη δεξαμενή της συλλογικής μνήμης της κοινότητας - πηγή δύναμης - και του δίνει φως, βάθος και προοπτική.

 

Πρόκειται για την έκτη έκθεση που πραγματοποιείται στο διατηρητέο κινηματογράφο από την αρχή του χρόνου στο πλαίσιο του «Artist In Residence». Το Τριανόν ανταποκρίθηκε με αυτή την πρωτοβουλία στο κάλεσμα του αμερικανού εικαστικού Rick Lowe προς φορείς και κατοίκους της περιοχής, να συμμετάσχουν στο εν εξελίξει έργο του και να συνδιαμορφώσουν το «κοινωνικό γλυπτό» του «Victoria Square Project» για τη documenta 14. Τις εκθέσεις και τα κείμενα των φιλοξενούμενων εικαστικών επιμελούνται οι ZLR Betriebsimperium Hamburg (Christoph Ziegler + Loukia Richards).

 

Πληροφορίες έκθεσης

Εγκαίνια: Τετάρτη 31 Μαΐου στις 20:30

Θα ακολουθήσει πάρτυ με DJsetαπό την Εύα Τσακνή

Διάρκεια: Έως τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, από 20:00-23:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 210 82 15 469

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

www.trianon.gr

www.zlr-betriebsimperium.tk

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας..

Επικοινωνια

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Social Media

Ακολουθήστε μας στα social media