Vertical Transitions

Chiara Cavallo: «Vertical Transitions»

Η εξέλιξη του οικιστικoύ ιστού της Αθήνας με οδηγό το κόσμημα: από τον μύθο έως τις μέρες μας.

Στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν

Πέμπτη 8 – Κυριακή 11 Ιουνίου 2017Έχει ενδιαφέρον για το σύγχρονο Αθηναίο ο τρόπος με τον οποίο η κάτοικος μίας πανάρχαιας πόλης, της Ρώμης, βλέπει τις πέντε χιλιετίες ύπαρξης της πόλης της Αθήνας ως μία ολότητα εν εξελίξει και μεταγλωττίζει τις παρατηρήσεις της σε ένα εικαστικό μέσο - φορέσιμο και κινητό - όπως το κόσμημα. Φορώντας το, η Κιάρα Καβάλο (Chiara Cavallo) γεννημένη στην πόλη που συνέδεσε στενά την ιστορική και πολιτιστική της μοίρα με την Αθήνα, περιπλανάται στα ίχνη του μύθου, της απαρχής του πολιτισμού και της εξέλιξης του οικιστικού ιστού της τρίτης πρωτεύουσας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

 

Την κεντροευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση των φλανέρ (flaneur) του 20ου αιώνα - των περιηγητών των μητροπόλεων - ανασύρει επίσης από τη μνήμη μας η Ιταλίδα εικαστικός κι επιμελήτρια που έρχεται στην Αθήνα φιλοξενούμενη του προγράμματος «Artist In Residence» του ιστορικού κινηματογράφου της Πατησίων Τριανόν και παρουσιάζει την ατομική της έκθεση «Vertical Transitions» (Κάθετες μεταβάσεις) στο φουαγιέ του. Ίχνη, μοτίβα και δοξασίες - προϊστορικά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά, αρβανίτικα, φράγκικα, οθωμανικά, βαυαρικά και πόσα άλλα - δεν θα δυσκολευτεί να βρει ο παρατηρητικός επισκέπτης στη σύγχρονη μεγαλούπολη.«Η πόλη της Αθήνας είναι μία διαστρωμάτωση συνηθειών και πληθυσμών που άφησαν ίχνη κι επέδρασαν καταλυτικά πάνω στη μορφολογία της πόλης», λέει η Καβάλο.

 

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο στη δουλειά της Καβάλο είναι ότι επιλέγει να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις της σε ένα μέσο που κινείται: Το κόσμημα (μαζί με το σώμα αυτού που το φορά) αποτελεί ταυτόχρονα αρχειακό υλικό και πυξίδα προς το μέλλον. Ο τρόπος κατασκευής του μέσω τεχνικών κοπής λέιζερ αναπαριστά τη διαστρωμάτωση.«Ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει τα ίχνη της διαδικασίας που ακολουθώ. Το κόσμημα μετατρέπεται σε έναν υποδοχέα νοημάτων, όπου όλες οι μεταβολές πάνω του δίνουν προστιθέμενη αξία στο αρχικό αντικείμενο», προσθέτει.

 

Η Καβάλο είναι η έβδομη «Artist In Residence» που φιλοξενείται στο Τριανόν από την αρχή του έτους. Ο διατηρητέος κινηματογράφος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αμερικανού εικαστικού Rick Lowe προς φορείς και κατοίκους της περιοχής, να συμμετάσχουν στο εν εξελίξει έργο του «Victoria Square Project» για τη documenta 14. Τις εκθέσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών επιμελούνται οι ZLR Betriebsimperium Hamburg (Christoph Ziegler + Loukia Richards).

 

Whoiswho: Η Κιάρα Καβάλο σπούδασε designκαι κόσμημα στην Ιταλία και την Αγγλία και υπήρξε - μεταξύ άλλων - μαθήτρια του περίφημου RuudtPetersστην Alchimia: ContemporaryJewellerySchoolτης Φλωρεντίας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε εκθέσεις στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, ενώ εργάζεται και ως επιμελήτρια.

 

Πληροφορίες

Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Ιουνίου Μαΐου στις 20.30 μμ.

Διάρκεια: Έως τις 11 Ιουνίου, από 20:00 έως 23:00

Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνο: 210 82 15 469
E-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Σύνδεσμοι:
www.trianon.gr
www.chiarajewels.com
www.zlr-betriebsimperium.tk
Facebook: Mythen/Myths
Twitter: @LoukiaRichards

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας..

Επικοινωνια

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Social Media

Ακολουθήστε μας στα social media