Όλα είναι εύκολα κάτω από τον ήλιο

Όλα είναι εύκολα κάτω από τον ήλιο

ή Ας πάρουμε την ευθύνη να είμαστε πιο ελεύθεροι...

 

Οι ευδαίμονες ερωτιδείς της Μαργαρίτας Σκόκου ανοίγουν τα φτερά τους

στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν.

 

3 Απριλίου – 30 Απριλίου 2017

 

Ακτινοβόλο μήνυμα χαράς κι αισιοδοξίας μέσα σε ένα τοπίο ζόφου και θλίψης στέλνει ο ιστορικός και διατηρητέος κινηματογράφος Τριανόν της Πατησίων παρουσιάζοντας την έκθεση «Όλα είναι εύκολα κάτω από τον ήλιο» με έργα της ζωγράφου και κεραμίστριας Μαργαρίτας Σκόκου.

 

«Ο άντρας και η γυναίκα είναι ένα και το αυτό», λέει η Σκόκου. Είναι η πέμπτη εικαστικός που φιλοξενείται στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Η Τέχνη στο Cine Τριανόν». Τη σειρά επιμελούνται οι  ZLR Betriebsimperium Hamburg (Christoph Ziegler + Loukia Richards) από τον περασμένο Οκτώβριο.

 

«Ζωγραφίζω συχνά γυναίκες με πέη και άντρες με μαστούς για να δείξω ότι είμαστε όλοι ο ίδιος άνθρωπος. Στο σώμα, το μυαλό, τον τρόπο που ζούμε κι αγαπάμε», προσθέτει. Τα έργα της Σκόκου φέρνουν στο νου τον Ερμαφρόδιτο, το τέλειο ον κατά την αρχαϊκή σκέψη. Μία άλλη εκδοχή του βρίσκουμε στο πλατωνικό Ανδρόγυνο, όπως γλαφυρά την περιγράφει μία γυναίκα - η μόνη ανάμεσα στους συνδαιτημόνες - στο Συμπόσιο. Στον εικαστικό κόσμο της Σκόκου πλάσματα με τεράστια φτερά μεταφέρουν ως άλλοι άγγελοι χαράς μηνύματα ελπίδας κι εκπληρώνουν με απλότητα κι αμεσότητα ό,τι ποθεί η ψυχή τους.

 

Στο φόβο μήπως δεν γίνουν αποδεκτοί εντοπίζει η εικαστικός την «ψυχική συρρίκνωση» πολλών ανθρώπων. Φόβος που ξεκινά (και καλλιεργείται) εξ απαλών ονύχων. Γράφει η Σκόκου: «Τα παιδιά, τι ωραία που ζωγραφίζουν... Μόλις μεγαλώσουν λίγο, χάνουν αυτή την αυθόρμητη ικανότητά τους. Ο φόβος είναι η αιτία. Ο φόβος, μήπως αυτό που κάνουν δεν αρέσει, μήπως τα χρώματα είναι ζωηρά, μήπως το μήλο δεν είναι ροζ, αλλά οπωσδήποτε πράσινο. Όλες αυτές οι στατούρες από τη μία σφραγίζουν τις αναστολές μας κι από την άλλη αφαιρούν τη μαγεία από τη ζωή μας. Ας αφήσουμε πίσω το φόβο και τη ντροπή μας... Ας πάρουμε την ευθύνη να είμαστε πιο ελεύθεροι…». Η εικαστικός δίδαξε πολλά χρόνια τέχνη σε σχολείο.

 

Who is who: Η Μαργαρίτα Σκόκου γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην Γλυφάδα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημήτρη Μυταρά. Σπούδασε επίσης κεραμική. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, το Παρίσι, το Ντύσελντορφ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Έργα της βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Du Delange, στο Stadtmusseum - Dusseldorf, στο νοσοκομείο Αγία Άννα, Herne - Γερμανία, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Κοινοβούλιο Στρασβούργου και στο Μουσείο Βορρέ - Παιανία. Η Σκόκου παρουσίασε για πρώτη φορά την εγκατάστασή της σε μέταλλο και χρώμα «Όλα είναι εύκολα κάτω από τον ήλιο» στη γκαλερί Weltraum κατά την Εβδομάδα Κοσμήματος του Μονάχου το 2015.

 

Πληροφορίες

Εγκαίνια: Δευτέρα 3 Απριλίου στις 19:00

Διάρκεια: 3 – 30 Απριλίου, από τις 19:00 έως τις 22:00

 

Σύνδεσμοι:

www.margaritaskokou.com

www.zlr-betriebsimperium.tk

www.myths2015.de

Additional Info

  • Είδος: Έκθεση

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας..

Επικοινωνια

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Social Media

Ακολουθήστε μας στα social media